Vi trappar ned

Juni når sitt slut, träningens intensitet trappas ned och fodergivan följer sänkningen. Orcado har arbetat hårdare än vad han är van vid, vi nådde en topp där när sällskapet följde med på turerna då det var så himla roligt. Jag tror att vi båda är mer eller mindre utarmade på energi, vilket är både skönt och trist. Vi ”har ju inte tid för vila” så att säga, haha. Helst hade jag sett vi ligga i och öka distanserna. Men verkligheten är annorlunda och vi kan behöva en välförtjänt vila trots allt. Han ska få ta det lugnare med longering, tömkörning, hoppning, bommar, grundarbete och kanske någon bus-på-åkern förspänd.

Igår longerade jag honom kort på förmiddagen och på eftermiddagen blev det skutt över låga hinder. Vi fokuserade på att ha kul. Jag strävade efter att få honom stödja på handen och vara alert för skänkeln. Det fixade vi absolut. Då kom nästa uppgift, att lyckas styra honom rätt och följsamt med balanserad kontakt. Det gick till slut mycket bra och vi klarade olika kombinationer av tre hinder. Vi avrundade när vi gjorde bäst ifrån oss. Jag är bara väldigt imponerad av honom. Orcado som varit lite förskräckt i tanken att ta sig över hel och levande, suger sig mot hinder och ser lekfull ut.

Idag provade vi gympa, för kroppen och hjärnan. En grundläggande övning, som jag inte ens tänkt tanken på att öva innan jag insåg att vi inte alls kan göra harmoniska skänkelvikningar utan tusen missförstånd. Vi var i hagen. Jag bad honom flytta bakdelen för tryck och belönade varje framsteg. Vi övade in att flytta bakdelen mot och från mig. Det gick väldigt bra, han förstod snabbt. Nästa gång ska jag prova samma sak, fast ersätta min hand med pisken och utveckla det till att fungera i de olika gångarterna. Vore supernyttigt och roligt att faktiskt öva in skolor. Jag vill utvecklas inom långtygling/tömkörning väldigt gärna, men det är lätt att motivationen dödas när jag inte har någon gräsfri och ostörd plats att vara på. Senast idag fick jag frågan av tre konstiga personer att ta bild på dem när jag är mitt uppe i träningen (turisterna är överallt så här års). Sedan finns det många grejer jag vill göra med mina hästar, hehe. Körningen är en stark favorit, men jag tror på variation och olika träningsformer bidrar positivt på olika sätt.

Tidigast lördag nästa vecka kör vi en kort tur med skritt och öva på att länga övergångarna så det mer och mer liknar att bibehålla bestämd gångart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *