Femte träningspasset

Igår bestämde jag mig för att klippa Orcado. Han har sådan tät och tjock päls, han har känts slö och omotiverad desto mer sommaren hettar på och faller lätt in till flås. Han njöt när jag klippte pälsen och stod helt stilla hela tiden – andra gången i sitt liv som han blir klippt. Öronen tycker han inte om, så de små sötnosarna lät jag vara (det är inte där han svettas mest direkt).

Att klippa honom den här tiden på året var ett genidrag. Idag körde vi genom samhället och han skrittade aktivt på. Något ofokuserad och utåtagerande i början. Det var en robotgräsklippare som körde lite väl nära inpå tyckte han och Lilla Grå hade som första idé att vända på fläcken. Jag kommunicerade med honom, tryggade och gjorde honom modig nog att skritta förbi. Han var förskräckt och sneglade, men nog klarade han sig hel och levande.

Efter det lilla dramat var han mer fokuserad, framåt och positiv, även om värmen och den kvava luften gjorde honom ibland lite väl nära till trötthetens tecken. Svarade gladeligen på samtliga signaler gjorde han dock. Det blev både trav- och galoppövergångar, vilka han höll ut längre än vad han orkat tidigare. Orcado har haft vänster sida som något stelare, men det händer mer och mer att han varierar sig. Det tar jag som ett kvitto på att han känner sig jämn och avslappnad. Jag skulle säga att galoppfattningarna sitter riktigt stadigt numera. Han svarar rätt varje fattning – så det är jättekul tycker jag.

Någonting annat som är väldigt roligt är att hans midja mäter 118,5 cm. I höstas mättes den 126 cm. Jag kan inte säga att just midjans omkrets säger mycket om hur stora fettdepåerna är, men det ger riktlinjer att gå efter. Buken bör inte bli större vid bantning. Därför har jag tagit hans mått då och då för att hålla lite koll. Många tycker inte att Orcado ser fet ut, men om ni kunde se och känna på honom skulle ni omvärdera. Det är tyvärr mer vanligt att se små hästar lida av fetma och då blir det svårt att tänka sig hur en slank sådan ser ut. Det är faktiskt först de senaste dagarna som jag kan ana revbenen och manke på Cadon. Äntligen ger träningen och foderstaten resultaten som vi krigar för. Den här våren har inte varit lätt med att balansera energinivåerna, motivationen och skräddarsy foderstater och träningsupplägg. Samtidigt som han blir slankare, blir han starkare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *