Hästarnas foderstater

Jag fick en förfrågan att skriva mer om Orcado och Odettes foderstater, vad jag ger och varför. Det är kul att ni vill veta, för jag tycker också att det är spännande!

Min strävan är hästarnas bästa, individens bästa. Jag utgår alltid från grovfodret och bygger foderstat därifrån, är också uppmärksam på hur dem reagerar på sin foderstat. Jag ger hö, halm och gräs som huvudföda, men jag anpassar mängden till och med veckovis om det krävs. Jag fodrar aldrig mer än 0,4 kg kraftfoder per 100 kg kroppsvikt och tillfälle, eftersom forskning visar att hästarnas matsmältningssystem inte kan bryta ned mer av den typ av föda innan det kan skapa problem (mina väger ~110-120 kg idealvikt). Men det är en annan historia, jag ville bara poängtera det eftersom det är viktigt att ha i bakhuvudet.

I skrivande stund äter mina gräset som finns i sin skogshage (hårt nedbetat gräs, mycket näring i mindre mängder med andra ord). Orcado bantas, han får inte hö eller kraftfoder innehållande mycket näring då han behöver gå ned i vikt. Han motioneras även regelbundet. Odette växer och har högre proteinbehov, så hon får lite extra proteiner med mineralerna. De pysslar med sly och buskage om de behöver stimulera tuggbehovet ytterligare. När eller om hagen blir totalt kal hänger jag ut nät med halm. Jag fodrar hellre med hö och halm eftersom det gör att jag kan ha kontroll på intaget.

Övre rad fr vä: Granngårdens Elit Proteinspecial, helhavre från lokala bonden. Mitten: Pavo SportsFit. Nedre rad fr vä: Granngårdens Original Pellets, Nordic Sugar Betfor.

Odette
3 dl = 210 g Granngårdens Elit Proteinspecial (2,5 MJ, 69 g smb rp)
1 dl = 50 g Pavo SportsFit (0,72 MJ, 4,5 g smb rp)
15 ml Vital Probihorse, 50 ml Flytande Probihorse, 15 ml MSM från Trikem, 42 g mineraler som jag blandat själv (innehållande Ca, Na, Cu, Mn, Se, Zn, Mg, B-vitaminer och Kisel Bionit Probihorse).

Orcado
3 dl = 210 g Granngårdens Original Pellets (2,2 MJ, 16,5 g smb rp)
0,5 dl = 33,5 g helhavre (0,3 MJ, 3,75 smb rp, 17 g stärkelse)
0,5 dl = 25 g Pavo SportsFit (0,72 MJ, 4,5 g smb rp)
15 ml Vital Probihorse, 50 ml Flytande Probihorse, 15 ml MSM från Trikem, 58 g mineraler som jag blandat själv (innehållande Ca, Na, Cu, Mn, Se, Zn, Mg, B-vitaminer, Munkpeppar och Kisel Bionit Probihorse).

Här kan ni läsa om mineralers kemiska förkortningar.
Ifall ni vill få koll på förkortningarna och varför dem är viktiga.

Eftersom mina är kräsna med maten behöver jag tänka smakfullt och hur behoven ligger. Fuktar alltid kraftfodret med Flytande Probihorse, som innehåller levande mikroorganismer för ett optimalt matsmältningssystem. Idag råder det mikrobiell obalans överallt kort sagt. För mig är det en självklarhet att regelbundet boosta deras kroppar med levande och god bakteriekultur för att de ska ha bästa chanserna att läka sig själva om deras immunförsvar sätts på prov och bryta ned födan de får. Orcado hade jag egentligen velat ge mindre krubbskrammel, men får han mindre tycker han inte om mineralerna. MSM får dem då jag provar hur det påverkar dem i hud och tagel som jag försöker bevara till max, och om Orcado återhämtar sig bättre efter arbete.

Mineralerna i mina blandningar kommer från Granngården (foderkalk, Munkpeppar, fodersaltet) och resten kommer från Greenfoot (som är återförsäljare av Forageplus oslagbara mineraler utöver deras egna probiotika).

Om det blir för mycket gräs i deras hage kommer jag beskära ned den ännu mer (har redan fått göra det två gånger hittills). Om Odette behöver mer protein ökar jag kraftfodret (men går inte över 0,4 kg som sagt) och går in med hö och halm.

Varför just havre?
Havre är ett spannmål som jag har fått lära mig är dåligt för hästar, men jag har fått erfarenheten att det är ett bra kraftfoder på många sätt. Det negativa med havre är att dess huvudingrediens är stärkelse, 340 g/kg foder. Att servera kilovis med havre till fel individ är inget kul misstag. Då hinner inte matsmältningssystemet spjälka detta och det kan bli stora problem, som kan leda till sekundära problem. Hästar som är sockerkänsliga, har svamp- och bakterieangrepp i hovar (som ska fungera barfota kanske först och främst), känslig hud och lider av fetma utan motion bör få en så socker- och stärkelsedränerad kost som möjligt.

Det finns fördelar med just min havre. Dels är den skördad i mitt län – jag kan få pekat vilken vall den är slagen på om jag vill. Vilket gör alternativet miljövänligare än färdigfoder som odlats i världen, transporterats ibland många vändor och jag har ingen aning om vad som hänt under odling, tillverkningsprocessen eller ens vem som arbetat. Havren är ekonomisk, betalade 80 kr för 23 kg som går direkt till att stödja bönderna. Hästarna tycker om det, äter en liten mängd som krubbskrammel som gör att de viktiga mineralerna slinker ned. Jag ser det som en vin-vin situation. Orcado fungerar bra på havre, men jag tror att Odette fick lite mjällig hårbotten av det att hon inte får havre mer. Däremot verkar det gå bra med havre som ingrediens i färdigfoder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *