Orcados mål 2019

I våras startade jag igångsättningen med Orcado, vi skrittade igång i 10 veckor. Han har stått i mer än ett år, samt att han är unghäst. Därför vill jag ta det lugnt med honom och desto mer jag kör honom, desto mer lär jag känna honom – hur han önskar ha det för att prestera på bästa möjliga vis. Jag är dock tacksam över att skrittandet är ”över” (läs: underhålls) för att det var en väldigt långrandig period även om den är nyttig på alla tänkbara vis.

Orcado är en svårkörd ponny, skulle jag vilja säga. Om han är omotiverad, vilket händer ibland, är det svårt att balansera hjälperna utan att dem blir för mycket eller för lite. Om han är motiverad gäller det snarare att arbeta med att samla ihop energierna.

Orcados mål 2019 är att

  • Nå sin idealiska vikt i vår/sommar
  • Få upp konditionen
  • Tränas till att köras en lång distanssträcka
  • Klara lite mer avancerade övningar med bommar

Det som vi kämpar mycket med är hans styrka kontra uthållighet eller kondition. Han är extremt stark i kortare intervaller. Han får snabbt punktering och sedan orkar han knappt någonting, om han inte får återhämta sig. När han blir pigg och glad (som han oftast är) satsar han allt och sedan blir det punktering med halva rutten kvar. Vi behöver med andra ord lära oss att ha en jämn intensitetsstyrka i körturerna. Då han har nästan obefintlig kondition tycker han att det blir tungt och svårarbetat. Här tackar jag för att skritten blivit hans starkaste gångart.

Delmål och tillvägagångssätt

  • Arbetas totalt 2-3 dagar i veckan och hoppas öka till 3-4 stadiga pass/vecka.
  • Jag varierar med att köra olika rutter och kör även på åkrar för att det bjuder in till kravlöst men explosivt arbete.
  • Kortare distanser om 2,5-6 km sker majoriteten av veckodagarna i början, där vi hinner skritta upp ordentligt, med en höjdpunkt i galopp för att sedan vara på väg hem. Då är vi glada och uppmuntrade hela tiden.
  • Lägger in övergångar i mängder, korta och längre sträckor som ökas successivt.
  • Voltarbete/longering/bomarbete/hoppning/tömkörning en gång i veckan.
  • Gällande bantningen: inget bete, går i skogshage med så exakt mängd grönt som möjligt. Stödfodras med grovfoder. Krubbskrammel ihop med sina mineraler som jag blandar själv.
Orcado hösten 2017. Foto: Sanna Svensson

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *