Odettes mål 2019

Räserfräser kommer få en spännande sommar med mycket nya lärdomar – förhoppningsvis delar vi den meningen. Jag tror att hon kommer älska vad som väntar, det är helt rätt grej för henne. Att tänka framåt och uppleva miljöer är hennes favoritsysselsättning. I sommar ska hon få visa om hon skulle vilja bli körponny eller inte. Hennes mor tog ett år att få inkörd, utan alla timmar med tömkörning inräknat. Hon krävde enorma mängder vila och pauser. Lite och sällan, för att hantera intrycken. Hennes far, Orcado, gick väldigt snabbt. Båda inkörningarna gick dock fantastiskt och det är jag mycket tacksam för. I det här sammanhanget tror jag att Odette blir mer lik sin moder, som också alltid tänkte framåt och hon kunde banne mig knata på hur långt som helst och gärna med fart. Ganska mycket min kopp med te.

Inkörningen börjar omkring mitten av juni.

Om vi säger att allt flyter på sker momenten i följande ordning

  • Promenera med komplett sele och långlina där vi upptäcker miljöer, råkar samman med olika situationer och finner varandra i dem. Långlina då jag vill ge utrymme till fart och dessutom möjlighet att tömköra om hon vill gå framför.
  • Tömköra med huvudlag (sidepull eller grimma) och tömmar. Träna in ljudsignaler och tömtag.
  • Kliva i och ur rockarden, backa in i korgen, gå över skaklar, backa över skaklar. Spänna för och av ”i luften”.
  • Tömköras med selen.
  • Addera draglinor vid tömkörningen.
  • Addera däck vid tömkörningen.
  • Byta ut draglinor mot skaklar vid tömkörningen.
  • Tömköra långa turer för att ha möjlighet att hitta ett flow och bli sammansvetsade. Även tömköra i terräng och försöka oss på att hoppa naturhinder. Arbeta runt bommar, koner och öva lite på precisionen.
  • Spänna för rockarden och skritta iväg. Öka distans efter reaktion och anpassa efter behovet.

Vi stannar vid varje moment om hon inte förstår eller vill, eller om jag på något vis inte vet hur jag kan vägleda tillräckligt bra. Medan vi går vidare när vi känns positiv och medvetna. Det får ta en livstid eller en månad, för mig spelar det ingen roll. Jag vill att vi ska ha roligt och få en noga utbildning. Jag har en känsla av att hon kommer bli den som mår bra av att få arbeta och bli lite trött. Både fysiskt och psykiskt.

Odette innan vårbadet.
Odette går bredvid sin mor som föl.
Backat in mellan skaklarna och försöker stå parkerad, men det är ganska långtråkigt i gångarten halt hälsar Räserfräser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *